Jaguar I-Pace Forum banner

Kamera 360 pomaga w jakości

1 reading
3.8K views 20 replies 12 participants last post by  Leitonjen  
#1 ·
Właśnie kupiłem swojego ipace'a i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, ale mam kilka pytań. Jedno dotyczy kamery 360 stopni i ogólnej jakości.
Załączyłem zdjęcie mojego samochodu na podjeździe, ale jakość jest tak słaba, że tak naprawdę niewiele z tego wynika. Przyznam, że było to w ciemności, ale kamera cofania w moich poprzednich samochodach była znacznie lepsza.

W świetle dziennym jest lepiej, ale wciąż nie tak dobrze, a widok z góry jest szczególnie słaby.

Nawiasem mówiąc, próbowałem wyczyścić wszystkie soczewki.

Czy to prawda?

Attachments

#2 ·
Tak, noktowizja w kamerach I-Pace jest dość kiepska. Nie mam kamery 360, ale miałem ją w poprzednich samochodach, ale rzeczywista noktowizja w moich poprzednich samochodach była znacznie lepsza. Czy normalny widok z tyłu jest równie zły jak ten, ponieważ w normalnym widoku jest słaby, ale nie rozmyty.

#3 ·
Jeśli jest to system informacyjno-rozrywkowy Touch Pro, kamery 360 stopni nie były świetne i nie zawracałem sobie nimi głowy, z wyjątkiem kamery cofania. Samochody Pivi Pro mają znacznie lepszy system.

• Like
Reactions: Belljul
#4 ·
Z pewnością nie jest to wspaniałe w ciemności. Dzień jest jasny i funkcjonalny, ale nie nazwałbym tego wysoką rozdzielczością, ale jest to użyteczne.

Parkowanie w nieznanych miejscach w nocy wymaga ostrożności. Niektórzy członkowie dodali światła wokół swoich podjazdów, co pomaga (jako obejście).

Sądzę również, że przetwarzanie obrazu w celu rozciągnięcia i zszycia kamer nie pomaga. Linie prowadzące w nocy utrudniają również dostrzeżenie obrazu o niskim kontraście.

Jeśli opublikujesz zdjęcie z dnia, mogę porównać.

#5 ·
Moje ostatnie samochody były dość duże, ale nawet wtedy uważam kamery 360 stopni za dość bezużyteczne, biorąc pod uwagę niewielki rozmiar wyświetlacza. To jeden z obszarów, w których nasz poprzedni E-Tron całkowicie wygrywa z I-Pace, jego noktowizja i całkowity brak zniekształceń kamery były znacznie, ZNACZNIE lepsze. I-Pace zniekształca obraz dość znacznie, przez co (gra słów zamierzona) kamera cofania jest w najlepszym razie bardzo słabą pomocą.

#12 ·
Dzięki wszystkim, może nie jest to odpowiedź, której oczekiwałem, ale przynajmniej wiem
Witamy AW, znajdziesz tu bogactwo informacji na tym forum, znacznie przekraczające JLR. Aby przyspieszyć odpowiedzi na pytania, umieść numer modelu i rok w podpisie i koncie, wtedy członkowie nie będą musieli zadawać pytania. Mój poprzedni HSE z 2018 roku miał kamery 360 i nie miałem żadnych problemów nocnych, podobnie jak mój syn, który teraz ma ten pojazd. Clive.

#9 ·
Myślę, że w ciemności nie jest tak źle, oczywiście jest to ograniczone i oparte na świetle otoczenia, ale coś na tym zdjęciu wcale nie wygląda dobrze, nie powinno być pustych miejsc, które widać, nie powinno być artefaktów pokazujących części samochodu na wyświetlaczu (widzę na przykład twoje koła). To tak, jakby kamery nie były dobrze ustawione. Uważam, że wyświetlacz 360 jest bardzo ostry, a sprytne uzupełnianie szczegółów, po których jechałeś, jest świetne. Możliwe, że samochód został uszkodzony (lub jedno lub więcej lusterek bocznych uległo uszkodzeniu). Warto to sprawdzić, być może przez niezależnego specjalistę Jag/LR, który zna Pivi i kamery 360.

Uważam, że kamera 360 w Pivi jest świetna, o wiele, wiele lepsza niż ta w Audi żony i nie chciałbym się bez niej obyć (niezależnie od niedawnego, mimowolnego usunięcia zderzaka, które, jak sądzę, miało niewiele wspólnego z wykrywaniem kamery 360).

Czy mógłbyś zrobić zdjęcie swojego ekranu 360 w ciągu dnia, aby porównać?

Attachments

#13 ·
Spróbuj wybierać kamerę po kamerze i zobaczyć, co widzisz, powinieneś być w stanie użyć prawego widoku z góry, aby wybrać pojedynczą kamerę (białe ikony kamery), przód, lewo, prawo, tył lub połączyć przód i bok. Spróbuj to zrobić, aby zdiagnozować, gdzie leży problem.

#15 ·
Szybkie pytanie.
Moje auto mówi, że ma kamerę 360 stopni, ale kiedy wrzucam wsteczny, pokazuje część po prawej stronie ekranu, jak pokazano powyżej, ale prawa strona jest pusta, np. tylko czarny ekran. Czy muszę coś zrobić, żeby to pokazać jak w poście powyżej?